Bezienswaardigheden Londen

Reis je vanaf Eindhoven naar Londen, dan is het prettig om te weten wat er allemaal in Londen te beleven is. Londen is zo groot en omvangrijk dat het lastig te overzien kan zijn wat er allemaal te doen valt. Wij hebben daarom alvast een lijst gemaakt van bezienswaardigheden in Londen die wat ons betreft niet gemist mogen worden bij een bezoek naar Londen.

Big Ben & Westminster Palace

De Big Ben is de bekendste toren van Londen en één van de top bezienswaardigheden. De officiële naam van de toren is de Elizabeth Tower. De toren is de beltoren van het Westminster Palace. In Westminster Palace huist de volksvertegenwoordiging van het Verenigd Koninkrijk, namelijk het lagerhuis - de House of Commons - en het hogerhuis - de House of Lords.

Westminster Palace en de Big Ben zijn te vinden in het hart van de stad. Ze zijn te vinden aan de Theems bij de Westminster Bridge en aan het Parliament Square. Ertegenover is het metrostation Westminster Station te vinden waardoor het makkelijk via de metro te bereiken is..

Al duizend jaar is de locatie van Westminster Palace een belangrijke plek geweest in Londen. Aanvankelijk was het belangrijk vanwege de strategische ligging aan de Theems. Later vestigde hier de volksvertegenwoordiging. Halverwege de 19e eeuw is het paleis afgebrand en volledig herbouwd naar het gebouw zoals het er vandaag de dag staat.

Buckingham Palace

Buckingham Palace is een groot paleis, te vinden in het centrum van Londen. Het paleis is de officiële residentie van de vorst van het Verenigd Koninkrijk. Het is een indrukwekkend groot paleis omringd door een grote, goed verzorgde paleistuin en één van de populairste toeristische bezienswaardigheden in Londen.

Het paleis is gebouwd begin 18e eeuw gebouwd en is in de loop van de volgende eeuwen steeds verder uitgebouwd en uitgebreid. Sinds 1837 is het de residentie van de koning of koningin van het Verenigd Koninkrijk. Het is één van de meest iconische gebouwen in Europa en al zeer lang populair onder toeristen van over de hele wereld.

Buckingham Palace ligt dichtbij het hierboven genoemde Westminster Palace op ongeveer 10 minuten lopen. Dit maakt Buckingham Palace bij uitstek geschikt om te combineren met een bezoek aan Westminster Palace en de Big Ben. Op een paar minuten lopen is ook het Green Park metro station te vinden wat het paleis goed bereikbaar maakt met het openbaar vervoer.

Een bekende en zeer populaire gebeurtenis bij Buckingham Palace is de zogenaamde 'Changing of the Guard'; de wisseling van de wacht. Tijdens deze ceremonie wisselen de bewakers van het paleis elkaar af. Deze ceremonie wordt tussen april en juli elke dag uitgevoerd en in andere maanden eens in de twee dagen.

London Eye

De Londen Eye is een groot reuzenrad dat is gebouwd om de millenniumwisseling in het jaar 2000 te vieren. Ten tijde van de constructie was het met 160 meter hoogte het grootste reuzenrad ter wereld. Het is een indrukwekkende constructie die al van een grote afstand af zichtbaar is, vooral langs de Theems.

De London Eye is te vinden aan de oever aan de overkant van Westminster Palace. Het is daarom uitstekend te combineren met een bezoek aan het Westminster Palace. Een rit in het reuzenrad duurt ongeveer 30 minuten en geeft een indrukwekkend uitzicht over de stad Londen.

Het reuzenrad is de meest populaire betaalde toeristische attractie in Londen. De London Eye trekt elk jaar ruim 3 miljoen bezoekers. Een rit kost ongeveer 30 euro en is daarmee absoluut de moeite waard bij elk bezoek aan Londen.

Tower Bridge

Een hele bekende brug in Londen is de Tower Bridge. Over de hele wereld wordt deze brug herkend. Het is één van de vele bruggen in Londen over de Theems maar ongetwijfeld de bekendste. Het is in de loop van de tijd een symbool van Londen geworden. De naam va de brug komt niet door de vorm, maar door het Middeleeuwse kasteel 'The Tower' dat aan de noordzijde van de Tower Bridge te vinden is.

De London Bridge is eind 19e eeuw gebouwd. De brug is in dezelfde stijl gebouwd als Westminster Palace en is daardoor extra herkenbaar als een Londens bouwwerk. Uniek aan de brug zijn de twee toren die met een hoge loopbrug met elkaar verbonden zijn.

De brug heeft twee delen die omhoog kunnen wanneer de brug open moet voor vaarverkeer. Oorspronkelijk werd de brug aangedreven door zware stoommachines in de torens. Tegenwoordig is de aandrijving elektrisch en hydraulisch, maar de oorspronkelijk stoommachines zijn nog te bezoeken in de toren.

St. Paul's Cathedral

De St. Paul's Cathedral is de zetel van de bisschop van Londen. Het is een imposante kathedraal die elk jaar vele bezoekers van over de hele wereld trekt. Het is een belangrijk gebouw en is gebouwd op de plek van de oude St. Pauls Cathedral die is vergaan in de grote brand van Londen in 1666. De kathedraal ligt op het hoogste punt van de City of London en de koepel is 108 meter hoog waardoor de kathedraal van ver te zien is.

Ook St. Pauls Cathedral is eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Naast de bus is er het gelijknamige metrostation, St. Pauls, dat direct aan de kathedraal gelegen is. Dit maakt het een ideale plek om mee te nemen in een stedentrip in Londen.

De kathedraal is een drukke plek met meerdere diensten op een dag. Als toerist kun je voor ongeveer 20 euro een kijkje binnenin de kathedraal nemen. Elk jaar trekt de kathedraal miljoenen bezoekrs van over de wereld die de kathedraal van binnen willen bekijken.

Hyde Park

Hyde Park is een groot en bekend park in het centrum van Londen. Het is één van de Royal Parks of London. Deze parken waren oorspronkelijk privé-eigendom van de Engelse monarchie en niet toegankelijk voor burgers. Tegenwoordig zijn al deze parken openbaar gemaakt en is Hyde Park een plek om even te ontsnappen aan de drukte en het verkeer van Londen.

Hyde Park grenst aan de paleistuin van Buckingham Palace en heeft tevens zijn eigen metrostation. Het is met ruim 140 hectare een groot park en biedt veel mogelijkheden om te wandelen en even tot rust te komen.

In Hyde Park is van alles te vinden. Er zijn meerdere horecagelegenheden en monumenten te vinden. Ook kun je er allerlei activiteiten ondernemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een waterfiets te huren en op het Serpentine meer te varen.

Leicester Square

Leicester Square ligt in de bekende uitgaanswijk West End. Het behoort tot de bekendste pleinen in Londen. Het is alleen toegankelijk te voet. Op het plein zijn onder meer indrukwekkende standbeelden te vinden van William Shakespeare en Isaac Newton.

Aan Leicester square en in de omgeving zijn talloze winkels en horecazaken te vinden. Hotels, restaurants, bars en bioscopen - aan niks van dit een gebrek in de omgeving van dit prachtige plein. Aan Leicester square is geen ruimte voor verveling!

Er zijn meerdere metrostations in de buurt van Leicester square. De dichtstbijzijnde is Piccadilly Circus. Bij een bezoek aan Leicester square is het aan te raden ook het Piccadilly Circus plein mee te nemen. Ook hier is een groot aanbod uitgaansgelegenheden te vinden.

Westminster Abbey

Westminster Abbey is de kerk waar traditioneel de kroningen en begrafenissen van leden van de koninklijke familie van het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden. De exacte oorspronkelijke bouwdatum van de kerk is niet bekend maar de kerk bestaat in ieder geval al meer dan 1000 jaar en is in die tijd veel verbouwd.

Westminster Abbey ligt midden in het centrum van Londen. De kerk ligt op een steenworp afstand van de Big Ben en het Westminster Palace. Het is dus uitermate geschikt om te combineren met een bezoek daaraan.

De kerk is een zeer populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Ook zit er in Westminster Abbey een ruim en luxe restaurant Het restaurant beslaat twee verdiepingen en is voorzien van een prachtig en authentiek donker eiken interieur. Zeker de moeite waard om een keer te gaan eten als je in Londen bent.

Trafalgar Square

Vlakbij Westminster Palace en Westminster Abbey is Trafalgar Square te vinden. Dit historische plein is wereldberoemd en is een cultureel hotspot van Londen. Zo is hier de Nation Gallery te vinden, een imposant museum voor schilderkunst met werken van grootmeesters als Da Vinci, Rembrandt en vele anderen.

Kenmerkend is het standbeeld op de 50 meter hoge zuil in het midden van het plein. Het standbeeld op de zuil is van admiraal Horatio Nelson. Hij versloeg in 1805 de Frans-Spaanse vloot van Napoleon bij Trafalgar en verzekerde daarmee de Britse heerschappij op de wereldzeeën. Het plein dankt mede zijn naam aan deze zeeslag.

Het plein is eenvoudig lopend te bereiken vanaf Westminster Palace. Ook is er een nabijgelegen metrostation, namelijk Charing Cross Station. Hierdoor is het zeer eenvoudig het plein via het openbaar vervoer te bereiken.